PRIČA MILJANA MILANOVIĆA: KOLIKO UTEHE, KOLIKO ZLA

#filmskaklapa

Na Bogojavljanje voda je bila ledena, ali smo Rubi i ja smogli hrabrost da zagazimo do kolena.

Tetovirani muškarci drhtali su razgolićeni.

Časni krst je, kao po običaju, zapeo o trulo drvo koje je izranjalo iz vode, prekriveno najlonskim kesama.

Pop je zatražio vlažnu maramicu da obriše ruke.

Rubi je na ramenu držao VHS kameru.

„Ovo je bolje od mrtvaka!”

Sutradan je naglo otoplilo.

Poštar se napio. Čitavo prepodne je mezio pod ikonom Svetog Jovana. Kasnije je gmizao raspasan oko kuće. Rubi je snimao i kikotao se.

Ubrzo su procvetale kajsije.

Eksperti za fenomene odlučno su rekli: iznenada.

Stariji ljudi, potreseni i nesnađeni naglim promenama, naslućivali su veliku nedaću.

***

#filmskaprojekcija

Isus je sišao s krsta i rekao ljudima da se nose u tri pizde materine, jer mora iznova da popravlja stvar. Angažman oko kampanje Ajmo opet lepše i bolje, pobeda, amin, idemo, bre!, teško mu je pao. Ponajviše zbog pogoršanja odnosa s ocem. Novonastali problemi su doveli do hipertenzije i zatvora. Pod pritiskom mu je proradio čir na želucu. Svakodnevno je morao da se samoisceljuje. Ali to je bilo uzaludno. Rekurzivna regeneracija je veština koju mora tek da savlada. A opšte je poznato, makar u krugovima koji prate i tumače njegov rad i delo, da je odavno prestao da uči, jer je uspeo da se ubedi kako mu više ništa od novih znanja neće trebati u životu, kao ni u postojanju posle smrti – matematički gledano osamdeset procenata je verovatnoća da će vaskrsnuti, pa se tu negde u balansu između živog i neživog sveta uglavio za stalno, pronašavši svoju komfor zonu. Zarad lečenja, priklonio se najpre zapadnoj medicini i beta blokatorima, uz uzimanje ranitidina po potrebi. Nakon što se pompa oko intezivnog napora da se ostvari zadati cilj zahuhtala, lekovi su prestali da deluju, pa je božji sin spas potražio u narodnoj medicini.

***

#filmskaklapa

Rastavljamo stari bicikl.

„Šta radiš večeras? Hoćeš da gledamo Amarkord?”

Od delova planiramo da sklopimo nosač kamere za scene vožnje. Rubi je osmislio nacrt.

„Viđam se s Mirom.”

Spušta točak na zemlju.

„Jel’ ponekad osetiš uzbuđenje?”

Trljam oprezno vlažnu šibicu. Našao sam pred prodavnicom pola cigarete.

„Misliš, ko će prvi da vozi?”

Pušenje je naša tajna.

„Mislim na film… imamo dovoljno materijala.”

Sakupljamo pikavce. Pred odlazak kući opustošimo leje mladog luka u naselju.

„O čemu?”

Snima me dok pušim.

„O tebi.”

Snima me dok žvaćem perca.

„O cirkusu.”

Snima me pred Mirinom kapijom.

„Ne gledaj u kameru.”

Nikada nisam sumnjao u Rubija.

„Ti si uplakani klovn.”

Ima fenomenalne ideje.

„Jel’ dobro ovako?”

Ja moram da se uzdam u rad.

Ti nisi kao on, govori mi Mira kad god zalutam. Rubiju je dovoljna njegova genijalnost. Ti si previše dobar.

***

#filmskaprojekcija

O povratku Isusa među ljude izvestile su jedne lokalne novine. Naslovi su bili tipa: Zadah ovdašnjih seljana zatrovan je mržnjom. Ili, kao na primer: Čestitost poglavara obojena pohlepom. U trećem članku, iste novine, autor je bio poprilično direktan: Magarac jaše, a domaćin skapava. Sva pažnja ostalih medija bila je razrađeno usmerena na navike, obroke i promišljanja ličnosti koje se ne stide. Posedovanjem takvog kvaliteta kao što je besramlje, pojedinci predstavljaju uzore i idole mlađim naraštajima, podjednako, kao i dokonim penzionerima. Tu tvrdnju iznelo je nekoliko obrazovanih alkoholičara ispred STR Mirela, u centru naselja.

Odrazapinjanje se najpre dogodilo u jednom zaseoku na tromeđi. Odatle se fenomen odricanja i odbacivanja uspostavljene veronauke s pratećim elementima, poput gripa ili neke smrtonosnije pošasti proširio zapadnim svetom. Isusi su silazili s krstova, izlazili iz ikona i oživljavali iz kamena po svim hrišćanskim zemljama. Armija božjih sinova krenula je k Jerusalimu. Međutim, usled nedostatka volje za saradnjom od strane Izraelskih vlasti, konačna destinacija svetog putovanja svakog božjeg sina morala je da bude promenjena. Za tačku susreta svih Isusa, i procesa svete integracije, pri kom od mnoštva nastaje jedan i jedini Isus kakvog poznajemo i pamtimo, odabrana je zgrada seoskog doma u Bogovini, podno Rtnja. Razmatrajući nivoe energetske konstalacije, to je drugo mesto u svetu po čistoti fluksa slogova praiskonske božje reči.

***

#filmskaklapa

Trener je rekao da svako od nas mora da izađe iz zone udobnosti. U školi su naprasno počeli da ponavljaju tu mantru.

„Ima da pobacam turšiju i odem usvet!”, vrišti domaćica s prozora kuće, pred česmom gde se okupljamo. Manija za izlaskom iz komfora je zahvatila komšiluk. Gradom lunjaju slobodni mislioci. Kako to? Šta se onda desi? Ja sam već triput! Ali, ali… isključivo su odabrani znali kako da izlazak pravilno izvedu.

Rubi povezuje kameru s teveom i pritiska dugme za motanje kasete.

„Zanima me šta misliš o ovom što sam juče montirao?”

Dvadeset minuta gledam mantil koji visi na čiviluku. U pozadini čujem neku raspravu. Onda seks. Nazdravljanje. Pucanj. Pa muk.

„Moraš da izađeš iz te zone… prijatnosti… ono… znaš.”

Nije podigao pogled samo je promrmljao.

„Marš u pičku materinu.”

Ustajem. Otresam nogu.

„Pa to je bitno… svi danas koji to umeju izlaze…”

Isključuje kameru.

„Kakva budalaština… za taj komfor sam se baš namučio.”

Više mu to nikada nisam pomenuo. Ne izlazim iz solidarnosti. Blejali smo pored česme i pušili iz zajedničke pakle. Prestali smo da se krijemo.

***

#filmskaprojekcija

Sjedinjeni Isus od razjedinjenih predstava raspeća, zakupio je mobilni internet modem kod jednog od vodećih operatera, uprkos upozorenjima da je na odabranoj teritoriji pružaocima usluge signal slab. Privučen povoljnom ponudom, nestrpljivo i naprasno doneo je odluku da je krajnje vreme da otvori fejsbuk, instagram i tik tok nalog kako bi proširio svoje delovanje i prionuo na posao. Prvi korak je širenje svesti oko potrebe za biblizacijom tehnologije i obratno– osavremenjavanje biblijskih priča.

Aktivnost na društvenim mrežama odigravala se poprilično sporo. Prve nedelje broj fejsbuk prijatelja i instagram pratilaca profila Isus Hristos Nazarećanin se popeo na dvanaest i dugo se ništa nije menjalo. Isus je svakodnevno uređivao profilne slike – modernija stilska prezentacija serafima, pa fotografije riba dok se praćakaju i onda serija fotografija na temu krst, krstić, krstača. Jedan od prvih postova trebalo je da predstavlja jasno usmeren stimulus ka široj populaciji. Za metriku uspeha odabrana je količina pozitivnih, povratnih reakcija.

I ne uliva se novo vino u stare mešine. Inače se mešine poderu, vino prolije, a mešine propadnu. Nego, novo se vino uliva u nove mešine, pa se oboje sačuva.

Post je dobio tri lajka.

Ko nije sa mnom, protiv mene je. I ko sa mnom ne sabire, rasipa.

U komentaru je neko napisao pratim.

***

#filmskaklapa

Ja pušim Lucky Strike, a Rubi Camel.

„Nisi mi rekao da odlaziš?”

„Pa, razmišljam o tome već neko vreme.”

„Snimaš?”

„Snimao sam neke scene s Mirom.”

„Kako je ona?”

„Dobro je. Ima tog frajera koji je ljubomoran, pa sam morao da obrišem snimke.”

„Ne dolaziš kod česmice?”

„Imam previše obaveza.”

Protutnjao je šleper. Završili smo cigaretu i svako je otišao na svoju stranu.

***

#filmskaprojekcija

Isus je ostao bez para. Značajnu količinu novca dao je u humanitarne svrhe, za obnovu seoske ambulante. Zlatne pehare unovčio je jeftino. Stigla mu je opomena da će isključiti internet. Kako zaraditi onlajn? Guglao je sve o digitalnom marketingu: ko, kako, za koga i koliko mora da izmišlja; povećanju broja pratilaca: kako da efektno propovedate; metodama i tehnikama da skrenete pažnju na vaš sadržaj i postanete vidljiviji: ustoličiti se u srcima i napravama ljudi. Kako se kuju virtuelni zlatnici? Šta je rudnik bez rudara? Isus je inteligentan i brzo sagledava stvari.

Kule duhovnosti zidaju se u carstvu nebeskom.

Napisao je u 8:00.

Kule prolaznosti zidaju se u carstvu zemaljskom.

Napisao je u podne.

Šta je čovek u informacionom carstvu?

Napisao je posle ručka.

Gde je tu mesto za božjeg sina?

Napisao je pred počinak.

Traži definiciju reči influenser. Razume da je to zapravo digitalni propovednik.

Više ili manje, u našim virtuelnim odnosima, stvari su poprilično razrađene. Postoje jasna upustva. Pretplatiš se i saznaš kako da se oženiš. Isus je preko noći stekao na stotine hiljada sledbenika. Zbog potrebe da ga čuju, privremeno se pretvara da je neko drugi. Uglavnom postuje ženska dupeta, magične dijete i brdo keša s dojavama za klađenje. Isus je morao da otvori račun u banci ali, zanesen uspehom, zaboravio je da plati račune. Kao da ga je neko prokleo, u istom trenutku ostao je bez svih blagodeti savremenog života. Frustriran, udarao je o sto i mučenički pritiskao prekidače. Sijalice. Sijalice. Balon vode pretvorio je u vino i seo na trem da iskulira. Seoski ljubitelji mudrih misli osetili su slast i pohitali da pozdrave novog komšiju. Isus je te večeri prodao oko dvesta litara vina. Eksperti bi rekli da je rođen pod srećnom zvezdom. Platio je račune za šest meseci unapred.

Nadahnut još jednim uspehom, otvroio je browser i uzdahnuo. Koja beše šifra? Sve lažne profile je pročistio, postavio svoje fotografije i napisao:

Zaista, zaista, vam kažem: ko god čini greh, rob je greha.

***

#filmskaklapa

Nisam mogao da nateram nekog da gledamo Felinija.

Kupio sam masku i široke pantalone.

Prešao sam na Camel jer sam primetio da manje kašljem.

***

#filmskaprojekcija

Isus je lakoveran.

Isusu pristižu preteće poruke.

Šta ti misliš ko si ti?

Kakav istripovan tip… ovo ide na BLOK!!

ŠIRITE LJUDI neka svi znaju kakvih bolesnika ima

KAKO OVODASADA JE NORMALNO NIMALONI JE

Užas kakvih sve ludaka ima ovde.

Treba te JAVNO SPALITI!!! SOTONO…

Imao sam vere u to što radiš, ali si isti kao I drugi.

Preterujete ljudi! Kome se ne sviđa ne mora.

Blok!

Qblok!

Blok

Isus je izbezumljen mržnjom tugovao.

Ostao je sam.

Voleo bih da imam moć da promenim stvari.

Bio je poslednji Isusov post.

***

#filmskaklapa

Posao magacionera u skladištu opreme za štamparije je dobar jer imam vremena da vežbam žongliranje. U pauzama gledam Rubijeve kratke filmove na youtube-u. Ostavio sam cigarete. Treća godina kako ne pušim. Imam novi hobi. Radost pronalazim kao animator na dečjim rođendanima. Kad izletim na scenu kao klovn, deca se uznemire. Stojim ukočen dok ne počnu da se smeju. Potom je mnogo lakše.

U početku sam dobijao pisma od Rubija. Onda smo prešli na imejlove. Rekao je: jebe mi se, ovo je bezveze. Opet sam dobijao pisma. Napisao je izvini. Slao mi je uglavnom scenarija i ideje. Negde na rubu papira jednom je napisao: Jel’ još uvek pušiš? Nakon dve godine počeo sam da dobijam prazne koverte. Čuo sam da je završio ekonomiju kao najbolji u klasi, ali da nikada nije radio u struci. Nastavio je da snima. Posle tri filma o religiji Cirkus 1, Cirkus 2 i Cirkus Maximus, zaintrigirala ga je tema nepravda. Pokrenuo je projekat 100 naroda. Želi da dokumentuje životne priče žrtava svetske nepravde. To je moj Rubi. Napisao sam mu da su srušili česmu. Poslao mi je snimak na USB-u.

***

#filmskaprojekcija

„Ne gledaj u kameru.”

„Oko tebe je cirkus.”

„Ti si uplakani klovn.”

_____________________________________________

MILJAN MILANOVIĆ rođen je 1982. godine u Zaječaru. Sanja Grčku. Igra uz rembetiko. Jedri. Pije crveno vino. Rakijski majstor male porodične destilerije. Objavio je zbirke priča Bending (Književna omladina Srbije, 2010), Produžetak vrste (Partizanska knjiga, 2019) i Divlje rastinje (Partizanska knjiga, 2022). Jedan od osnivača književne grupe Kratež.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.